Makale Yaz
emre34
Bu haberi yazdır
2018/2019 Sezonu Planlaması
 May
24
 2018

Selamlar Arkadaşlar,

Allah’ıma şükürler olsun sezonu şampiyon tamamladık. Fatih Hoca geri döndüğü gün zaten şampiyonluk yolunda büyük bir adım atmıştık. Ndiaye’nin satışının ardından ümidimde bir kırılma oluştuysa da Hoca şapkadan tavşan çıkartarak, kimsenin ummadığı Donk’tan bir Pogba çıkardı. Fernando’nun yokluğunda Sivas ve Kasımpaşa maçlarında Tolga-Selçuk tandemi yetersizliğinde ve hakemlerin hatalı kararları yüzünden gereksiz puanlar kaybettik. Ama sonunda azmettik ve Şampiyon olduk. Tinercilerin hanedanlığına son verdik. Fatih Terim bir kez daha ne kadar büyük bir teknik direktör olduğunu kanıtladı.

Şampiyonluk artık geride kaldı. Önümüzde bir seçim var. İnşallah tekrar Mustafa Cengiz başkan seçilir ve hocamız ile sorunsuz çalışabilecek mevcut yönetim istikrarlı bir şekilde yoluna devam eder.

Kadromuzun ise ciddi takviyelere ihtiyacı var. UEFA’nın FFP cezaları vermesi gündemde. Bugünkü yazımda gerçekçi bir transfer politikası yazısı yazmak istedim. Yüksek bonservis ücretleri ödemeden takımımızı şampiyonlar ligi için nasıl güçlendirebiliriz buna değinmek istiyorum.

Öncelikli olarak takımdan gönderilmesi gereken oyunculardan bahsetmek istiyorum:

-          Carasso: yedek kaleci olarak yeterli görünebilir ama yabancı olması sebebiyle yolların ayrılması gerekiyor. Yabancı kontenjanında yer açmalıyız. 600.000 € sabit ücret.

-          Tarık Çamdal: 1.400.000 € sabit ücret

-          Cavanda: 875.000 € sabit ücret

-          Carole: sol beke alternatif olarak kadroda tutulabilir ama bence gönderilmeli. Kalitesi yetersiz. 700.000 € sabit ücret.

-          Eray İşcan: 200.000 € sabit ücret

-          Ahmet Çalık: oynadığı her maçta canlı bomba görevi üstleniyor. Ostersunds maçı gönderilmesi için yeterli. 900.000 € sabit ücret

-          Koray Günter: geldiği günden beri gelişim gösteremedi. Potansiyeli olmasına rağmen 11 oyuncusu olmak için çaba sarfetmiyor. 1.000.000 € sabit ücret.

-          Hakan Balta: emektar futbolcumuzun artık bırakma vakti geldi. Teşekkürler H. Balta. 1.250.000 € sabit ücret.

-          Tolga Ciğerci: Alternatif olarak kadroda yer bulabilecek bir oyuncu ama yıllık ücreti çok yüksek ve beklenen katkıyı veremiyor. Hoca bence Tolga’nın üzerini çizdi ve haklı. 2.000.000 € sabit ücret.

-          Selçuk İnan: Gösterdiği performansa göre çok yüksek para alıyor. Alternatif olarak kadroda kalmak istiyorsa en azından %50 indirime gitmeli aksi takdirde gönderilmeli. 2.950.000 € sabit ücret.

-          Yasin Öztekin: Bu yıl oyuna sonradan girdiği maçlar dahil katkı veremedi. Düşünülmeden gönderilmeli. 1.150.000 € sabit ücret.

-          Eren Derdiyok: Gole ihtiyacımız olduğu dakikalarda oyuna 2. Santrafor olarak girdiğinde bile gol atma becerisi gösteremedi. Kayseri maçında Gomis cezalıyken 2 basit gol attı onun dışında katkı sıfır. Akhisar’a elendiğimiz kupa maçında bile bir gram gayret göstermedi. Derhal gönderilmeli. 2.150.000 € sabit ücret.

Bu 12 gereksiz adamdan kurtulduğumuz zaman tamı tamına 15.175.000 € maaş bütçesinde yer açılmış olacak. Hocanın da benimle aynı fikirde olduğunu ve bu 12 oyuncudan en az 10 tanesini göndereceğini düşünüyorum.

Kısa bir transfermarkt araştırması yaptım. Transfere ihtiyacımız olan mevkileri ve muhtemel FFP kısıtlamalarını düşündüğümde aşağıdaki bonservissiz yıldızlardan birkaçını kadroya katabiliriz diye düşünüyorum:

-          Mario Balotelli: 27 yaşında geçen yıl Nice formasıyla 38 maçta 26 gol ve 1 asist yapmış. Tek sorunu disiplin ama Fatih Hoca bu konuyu halleder diye düşünüyorum. Yeteneği, fizik gücü tartışılmaz. Gomis hem şampiyonlar ligi hem süper ligi kaldıramaz. Zaten bana göre şampiyonlar liginde bizi taşıyabilecek kapasiteye sahip değil. Oynadığımız derbi maçlardaki silik performansı CL’de bize sıkıntı yaratacaktır. Balotelli winner bir forvet golün her türlüsünü atabiliyor. Fizik gücü tabiri caizse domuz gibi ligimizde rakip defansla dalga geçercesine gol atar. Disiplin sorunu olmasa zaten dünyanın en iyi takımlarında oynardı. GS’a alınabilecek en kaliteli forvet ve sözleşmesi bitiyor. Tribünleri heyecanlandıracak bir oyuncu ve kesinlikle alınması gerektiğini düşünüyorum.

-          Bernard: 25 yaşında geçen sene Shaktar’da 29 maç 10 gol ve 4 asist yapmış, 10 numara ve kanatta oynuyor. Belhanda’nın satılma durumu olursa kadroda düşünülmesi gereken bir oyuncu. Gole belhanda’dan daha yakın ama fizik gücü ligimiz için oldukça zayıf. Tek düşündürücü konu bu. Belhanda’dan daha yetenekli ama onun kadar savunma disiplini yok. Alınması şart değil ama düşünülebilir.

-          Kwadwo Asamoah: Eski aşkımız Kwadwo Asamoah 29 yaşında ve geçtiğimiz sezon Juve formasıyla 26 maç oynamış ancak 1 asist yapabilmiş. Bu oyuncunun esas mevki orta saha/ön libero ve aynı zamanda sol bek/açık pozisyonlarında oynayabiliyor. Ligimizin çok üzerinde bir oyuncu. Sol ayağı çok güçlü. Bence sol bek olarak değil daha çok orta saha olarak düşünülmeli. Gomis – Balotelli 2 forvet oynarken bir arkasında Feghouli onların arkasında 3 orta saha Asamoah- Fernando – Belhanda olmak üzere 4-3-1-2 düzeninde oynayabiliriz. Sol iç olarak müthiş olur Asamoah. Fatih Hoca En son bu dizilişle şampiyonlar liginde çeyrek finale gitmişti. Tekrar bu dizilişe dönebilir.

-          Johan Cabaye: 32 yaşında geçen sene Crystal Palace formasıyla 34 maça çıkmış orta saha oyuncusu. Yaşı 32 ama premier lig ve fransa milli takımı tecrübesiyle bize büyük katkı sağlar. Fizik gücü üst düzey. Yıllardır premier ligde oynuyor. Orta sahada 8 numara boşluğunu mükemmel şekilde dolduracaktır. Tek problem yaşı ama geçen yıl premier ligde 34 maç yapan oyuncu burda 60 maç bile oynar. Kadroda düşünülebilir.

-          Giorgio Chiellini: 33 yaşında Juventus formasıyla geçen sezon 38 maça çıkmış sol ayaklı stoper. Ben kesinlikle alınması gerektiğini düşünüyorum müthiş bir stoper. Sol ayaklı ve yüksek toplarda müthiş. İtalya milli takımı ve Juventus savunmasının bel kemiği. 33 yaşında olması stoper için hiç önemli değil. Derhal alınması gerektiğini düşünüyorum. Balotelli ile birlikte takıma seviye atlatacak başka bir oyuncu Chiellini. Savunmaya duvar örer.

-          Jonathan Bamba: 22 yaşında St Ettiene takımında geçen sene 37 maçta 8 gol 11 asist yapmış kanat oyuncusu. Yaşına göre müthiş bir istatistik. 2 dakika seyrettiğinizde doğal yeteneği göze çarpıyor. Kesinlikle kaçırılmamalı ve kadroya katılmalı. Garry Rodrigues yüksek bir bedelle satılırsa yerini müthiş şekilde doldurur.

Bu oyuncular dışında kiralık veya bonservisi ile kadroya katılabilecek yabancı oyuncular da aşağıda:

-          Badou Ndiaye: Geçen sene yarım sezonda orta sahadaki dinamizmiyle hepimizin beğenisini kazandı. Devre arası değişen yönetimin finansal olarak hazırlıksız yakalanması sonucunda satmak zorunda kaldık. Stoke City küme düştü ve eski oyuncumuzu kiralık olarak kadromuza katabiliriz. CL’de oynayacak olması Stoke City’nin de işine gelebilir.

-          Denayer: Man City bence Denayer’i kadrosunda tutmak istemiyor. Uygun bir bonservis ücreti veya kiralama yöntemi ile kadroya katılabilir. Çok beğendiğim bir stoper olmasa da Fatih Hoca defansı önde kurmayı sevdiği için süratli stoperleri seviyor. Kadroya katılabilir.

-          Nagatomo: Bu sezon bize müthiş faydası oldu. Sol kenarda geçilmesi imkansız bir samuray gibi mücadale ediyor.

-          Xherdan Shaqiri: Geçtiğimiz sezon 26 yaşındaki Stoke City’nin yıldız oyuncusu 36 maçta 8 gol ve 7 asist üretmiş. Dünyanın en zor ligi olan premier lig’de küme düşen bir takımın kanat oyuncusu için müthiş bir istatistik. Türkiye liginin çok üzerinde bir oyuncu. Stoke City küme düşmüş olsa da bu oyuncuyu almak yine de çok zor. Zira bizden başka bir sürü taliplisi olacaktır. Bonservisi ile bu oyuncuyu almak GS için imkansız ancak kiralık olabilir. Transfer haberlerinde adı geçiyor ancak pek gerçekçi görünmüyor keşke gerçek olsa müthiş katkı sağlar.

-          Ahmed Musa: Spartak Moskova günlerinden beri çok beğendiğim bir forvet oyuncusu. Bonservisi Leicester City’de ancak premier lig de fazla kendini gösteremedi ve geçen seneyi kiralık olarak Spartak Moskova’da geçirdi. 23 maçta 9 gol 6 asist üretmiş. 2. Forvet oyuncusu olarak veya kanatlarda rahatça oynayabilir. Opsiyonlu kiralık olarak kadromuza katabiliriz. Hızı, tekniği ve gol vuruşuyla bize katkı sağlayacaktır.

Geçtiğimiz sezon en muzdarip olduğumuz konu ise kulübenin yetersiz oluşuydu. İlk 11 dışında kesinlikle yedek kulübesine yatırım yapmamız gerekiyor. Kulübeye yapılacak yatırımın en mantıklı yolu ilk 11’i zorlayabilecek yerli oyuncu transferi yapmaktır. Çağlar Söyüncü, Hakan Çalhanoğlu gibi gerçekçi olmayan ve maliyeti çok yüksek yerli futbolcuları listeme almadım. Aşağıdaki yerli oyuncular dışında yapılacak Türk pasaportlu oyuncu transferi havaya para saçmaktan farksız olur:

-          Emre Akbaba: Geçen sene Anadolu’nun parlayan yıldızıydı. Herkes beğenerek izledi. Ezeli rakiplerimiz de bu oyuncunun peşinde olacaktır. Ama Emre’nin iyi bir GS’lı olduğunu GS formasıyla Arena’nın önünde çektirdiği fotoğraftan anlayabilirsiniz. 25 yaşında, geçen sezon 32 maçta 14 gol ve 10 asist yaptı. Müthiş bir istatistik. Sağ/sol kenar ve forvet arkasında müthiş bir alternatif olur. Alınması gereken ilk Türk oyuncu.

-          Serdar Gürler: 26 yaşındaki oyuncu geçtiğimiz sezon 29 maçta 12 gol 5 asist yaptı. Osmanlıspor gibi küme düşen bir takımda iyi bir istatistik. Sağ/sol kanatta oynuyor ve hatta yeri gelince 2. forvet gibi de oynayabilir. Gole yakın ve beğendiğim bir oyuncu. Alternatif olarak kadroda yer almalı. 

-          Aziz Behich: 27 yaşındaki Türk pasaportuna sahip Avustralya’lı oyuncu geçen sezon 31 maçta 5 gol 2 asist üretti. Yılın skor katkısı en yüksek sol beki oldu. Yabancı sol bek transferini zorlayabilecek çok iyi bir oyuncu. Bursa yüksek bedeller istemezse kadroya katılabilir. 

-          Serkan Kırıntılı: Geçtiğimiz sezon Konya’daki performansı çok iyiydi. Bana göre Kulübeye alınabilecek en iyi yerli kaleci

-          Umut Bozok: Geçtiğimiz sezon Allahtan Gomis’e bir şey olmadı da Eren baltasıyla oynamak zorunda kalmadık. Önümüzdeki sene oyuna sonradan girince skor üretebilecek yerli iyi bir santrafora ihtiyacımız var. Fransa 2. Liginin tozunu attıran Umut Bozok tam da bu tarz bir oyuncu. 21 yaşındaki oyuncu geçtiğimiz sezon 36 maçta 24 gol ve 3 asist yaptı. Nimes takımından uygun bir bonservis karşılığında kadroya katılması gerektiğini düşünüyorum. Yaşı çok genç ve gelişime açık bir oyuncu.

-          Emre Çolak: 27 yaşındaki eski oyuncumuz bu sene Deportivo ile birlikte küme düştü. Bazı taraftarlar bu oyuncuya tepkili ama Sinan Gümüş’e de tepkiliydi. Hocanın kanatlarının altında disiplinli bir çalışmayla etkili bir hamle oyuncusu olabilir. 10 ve 8 numarada oynayabiliyor, oyun zekası yüksek. Hem de GS’lı neden geri almayalım ki?

-          Emre Mor: Disiplinsiz bir oyuncu olsa da Fatih Hoca olduğu için Balotelli gibi düşünülmeden transfer edilebilir bence. Top tekniği, patlayıcılığı inanılmaz. Sadece nerede ne yapacağını bilmiyor. Celta Vigo yüksek bonservis ile satın aldı. Biz de satın alma opsiyonu ile kiralayabiliriz. Daha 20 yaşında ve gelişime açık. Disiplinli bir çalışma ortamında süper bir kanat oyuncusu olabilir.

-          Kaan Ayhan: 23 yaşındaki defans oyuncusu Düsseldorf takımında geçen sezon 31 maç oynamış 1 gol ve 1 asist üretmiş. Genç yaşı dolayısıyla bitmeyen bir enerjisi var. Sağ bek ve stoper mevkilerinde oynayabiliyor. Joker gibi kullanılabilir. Fatih Terim’in de milli takıma çağırdığı oyunculardan biri. Kadroya katılırsa rotasyonda fayda sağlayacağından şüphem yok.

Umarım yukarıda belirttiğim oyunculardan en azından birkaçı kadromuza katılır. Geçen yıla göre oturmuş bir kadromuz var. Fatih Terim’e güvenimiz tam kadroda yapacağı bazı değişimler ile şampiyonlar ligine hazır bir takım kurulacaktır. İnşallah taraftarı heyecanlandıracak bazı transferler de yapılır.

Allah’a emanet olun….





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2019
  2018
  2017
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...