#384885 - Tue Sep 11 2007 02:09 AM
Taçsız Kral Metin Oktay

|
Müdavim

Yer: İstanbul
|
10 numaralı formanın gerçek sahibi. Çok sevdiği Galatasaray uğrunda eşini dahi silecek kadar armasına bağlı bir amatör ruh sahibi. Parçalı forma deyince aklıma hep o formayla çekilmiş fotoğrafları geliyor. [color:"yellow"]Biyografi ile başlayalım; [/color] [color:"orange"] 2 Şubat 1936'da İzmir'de (Karşıyaka-Çiftefırınlar) doğdu. Karşıyaka Soğukkuyu İlkokulu, Alsancak İlkokulu, İnönü Lisesi ve Mithatpaşa Erkek Sanat Enstitüsü'nde (Mobilya bölümü) okudu. 15 yaşında Damlacık Kulübünde 8 numaralaı formayı ( 8 numaraları forma çok sevdiği Sait Altınordu'un forma numarasıydı) giyerek futbola başladı. Adnan Suvari'nin futbolcu-antrenör olarak görev yaptığı Yün Mensucat'a transfer oldu ve yeni forması altında 14 gol attı ve Genç Milli Takım aday kadrosuna çağrıldı. 11 Nisan 1954' te Belçika maçında ilk kez milli oldu ve 4-0 kazanılan maçın 2 golünü o attı. Aynı yıl İzmirspor'a transfer oldu ve bu forma altında 17 gol atarak gol kralı oldu. İzmirspor da Mahalli Lig'i şampiyon bitirdi. 1955'te 19 yaşında Galatasaray' a transfer oldu. Galatasaray formasıyla ilk kez (28 Ağustos 1955) Beyoğluspor'a karşı oynadı ve ilk golünü attı. 1956 yılının Şubat ayında Millilerimiz macarları 3-1 yenerken, 2 golü Lefter 1 golü Metin attı. 29 Ocak 1959'da İzmir'de Oya Sarı ile evlendi. 10 Haziran 1959'da Fenerbahçe ile oynananTürkiye ligi finalinin ilk maçının 37. dakikasında rakip kaleye ünlü ağları yırtan gol" ünü attı. 22 Haziran 1959' da babasını yitirdi. Transfer döneminde İzmirspor'un o gün için büyük bir tutar olan 30.000 TL'lik transfer teklifini reddederek çok sevdiği kulübünde kaldı ve bu nedenle eşinden ayrıldı. 14 Eylül 196'ta eksik askerlik yaptı savıyla tutuklandı ve toplam 45 gün Paşakapısı ve Toptaşı Cezaevlerinde kaldı. 18 Aralık 1960'ta İnönü Stadı'nda oynanan maçta Galatasaray-Fenerbahçeyi 5-0 yendi ve Metin 4 golün sahibi oldu. Temmuz 1961'de italyanın Palermo Kulübü'ne transfer oldu. Haziran 1962'de yeniden Galatasaray'a döndü. 12 Mayıs 1965'te İstanbul'da Servet Kardıçalı ile evlendi. Aynı yıl "Taçız Kral" filminde başrol oynadı. 9 Şubat 1966'da Zeynep adını verdikleri bir kız çocuğu oldu ama Servet Metin Oktay çiftinin "prenses"i ancak 6 saat yaşadı. 1969'da Galatasaray şampiyon, kendiside gol kralı olduktan sonra, İstanbul ve İzmir'de yapılan jübilelerle futbolu bıraktı. 13 Eylül 1991 'de bir trafik kazası sonucu aramızdan ayrıldı. Futbol yaşamı boyunca rakip fileleri tam 608 kez havalandırdı. 1 kez İzmirspor'da, 10 kez Galatasaray'da şampiyonluk gördü. 10 kez gol kralı oldu ( Biri İzmir Profesyonel liginde...) 1956-57 İstanbul Profesyonel Ligi 17 gol 1957-58 İstanbul Profesyonel Ligi 19 gol 1958-59 İstanbul Profesyonel Ligi 22 gol 1959 Türkiye Ligi 11 gol 1959-60 Türkiye Ligi 33 gol 1960-61 Türkiye Ligi 36 gol 1962-63 Türkiye Ligi 38 gol 1964-65 Türkiye Ligi 17 gol 1968-69 Türkiye Ligi 17 gol Maç başına 1.6'lık gol ortalaması kırılamadı. 40 Kez milli oldu (4'ü Genç Milli Takım). 7 kez kaptanlık yaptı ve toplam 17 gol attı. Tüm futbol yaşamında 1 kez oyundan ihraç edildi(Bir Fenerbahçe maçında) [color:"yellow"] Kaynak : GS Dergisi 3.Sayı [/color] [/color] Sadece Galatasaray'lıların değil, diğer takım taraftarlarının da saygısını kazanmış biri olmak gerçekten zordur. Yetenek futbolcuyu sadece iyi yapar, eğer ki bu çeşit bir arma bilinci ve iyi karakter ile birleşirse bu satırlarda yıllar boyu anacağımız bir efsane yapar. Jübilesinde Fenerbahçe formasını da giyip, bir süre oynamıştır. İyi niyeti ve sempatik tavrıyla her daim saha içinde sevildiği ve güler yüzle karşılandığı söylenir. Aynı dünyayı pek paylaşamadık ama çok dinledik onu. Profesyonelliğe karşı Metin Oktay.. Ruhsuz futbolcuları, 3 kuruş için takımını satanları, formasından ter damlamayanları gördükçe 13 Eylül'leri daha bir üzüntüyle kutlayacağız. Metin Oktay sokağı, Metin Oktay İlköğretim okulu, Metin Oktay spor kompleksi de uğrunda yaşatılanlar. Takım bazen koşmaya tenezzül etmezken, hep o beste yankılanır tribünlerde. Yeterli cümle 2.kıt'a'dadır zaten. Tek aşkıydı Galatasaray.
|
|
|
|
|
#384889 - Thu Sep 13 2007 15:45 PM
Re: Taçsız Kral Metin Oktay
[Re: serkan_077]
|
Anonymous
Kayıtlı değil
|
Galatasaray ve Türk futbol tarihinin efsane isimlerinden, ''Taçsız Kral'' lakaplı Metin Oktay, ölümünün 16. yıldönümünde anıldı.
Metin Oktay'ın Kozlu Mezarlığı'ndaki kabri başında gerçekleştirilen anma törenine, Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, yönetim kurulu üyesi Cengiz Özyalçın, altyapıdan genç sporcular ve Ultraslan taraftar grubu üyeleri ile Metin Oktay'ın yakınları katıldı.
Özhan Canaydın, okunan duaların ardından yaptığı konuşmada, Metin Oktay'a seslenerek, ''Bugün yine beraberiz. Verdiğin dostluk ve kardeşlik mesajlarını hasretle arıyoruz. Eski bir kardeşin ve bugünkü başkanın olarak seni rahmetle anıyoruz'' dedi.
Canaydın ayrıca, anma törenine katılan taraftarlara da sergiledikleri bu davranıştan ötürü teşekkür etti.
|
|
|
|
|
|
#394273 - Tue Feb 19 2008 20:47 PM
[Re: calikgizem]
|
Yeni üye
Yer: ankara
|
daha geçen gün izledim taçsız kralın bi maçını süperdi yaa. bu arada maçın spikeri de ayrı bi komedi sürekli mütemadiyen diye bir sözcüğü kullanıyodu:)) ama güzeldi.
|
|
|
|
|
|
#396330 - Mon Mar 03 2008 21:44 PM
[Re: lee]
|
Yeni üye
Yer: ingiltere
|
Bir Metin Oktay gecti dunyadan kendi gitdi ama adi kaldi varmi boyle bir GALATASARAY'li herhalde Hagi'yi bile golgesinde birakacak Metin Oktay gibi bir futbolcu gelmiyecek takimimiza bu seref ona bu onur o'na
|
|
|
|
#396331 - Mon Mar 03 2008 21:49 PM
[Re: Cimbomlu_uk]
|
Yeni üye
Yer: ingiltere
|
Site adminlerinden istegim Metin Oktay forumu Nostaji bolumunden ciksin daha guncel yere konsun Metin oktay bu taraftar icin hic bi zaman NOSTAJI olmadi olmuyacak onun yeride adi gibi ozel olmali
|
|
|
|
#423715 - Mon Aug 18 2008 16:41 PM
[Re: ua1995]
|
LA İLAHE CİM BOM BOM !!!
Müdavim

Yer: Eskişehir
|
gs-fb maçında bi golünde top ağların ortasını delip geçmiş bilen vardır mutlaka...keşke o golü bi izleyebilsek.fb liler nası mosmor olmuştur...
bu kulübe çok şey verdi.bu kulübün en büyük efsanesi.
seni unutmayacağız taçsız kral! Babam görmüş, staddaymış. Futbolcuların bi kısmı auta gitti sanıp bi müddet top aranmış. Tribünlerin de büyük bi kısmı anlamadığından pek ses çıkmamış. Kaleci top toplayıcıya bağırmak için arkasını döndüğünde ağlardaki deliği faketmiş.  Babamın dediğini göre, uzaktan çektiği şulardan sonra, topun nereye gittiğine bakmadan santraya koşmuş bir çok kez; ve evet, gol olmuş her seferinde.  "Öyle abartılı gol sevinçleri de yoktu, ama kazanılan maçlarda son düdük çaldıktan sonraki sevinci görmeye değerdi." diyor babam Metin Oktay için.
Tarafından düzenlendi ASTURIAS (Mon Aug 18 2008 16:44 PM)
|
|
|
|
|
#424781 - Thu Aug 21 2008 09:28 AM
[Re: sErKeWeLl]
|
|
gerçekten Metin Oktay'ın ismini duyduğum zaman içime birgariplik geliyor seni asla untmayacağız taçsız kral Metin Oktay yeri cennet mekan olsun
|
|
|
|
#445011 - Thu Jan 01 2009 00:44 AM
[Re: N.K.F.V.A.S]
|
Yer: istanbul
|
Taçsız Kral Metin OKTAY..
Senin gibi Cimbomlu'yu unuturmu bu taraftar....
|
|
|
|
|
|
#446198 - Fri Jan 30 2009 14:59 PM
[Re: K@SIRG@]
|
Yer: eskişehir
|
TAÇSIZ KRAL METİN OKTAY TEK AŞKIYDI GALATASARAY
SENİN GİBİ FUTBOLCUYU UNUTURMU BU TARAFTAR...
unutmaz.....senin gibi futbolcuyu bu taraftar asla unutmaz....
|
|
|
|
|
|
#447029 - Mon Feb 09 2009 22:17 PM
[Re: Serhat1905]
|
Yeni üye
|
galatasaray aşkını senin isminle öğrendik...
|
|
|
|
#465901 - Sun Sep 13 2009 11:44 AM
[Re: Renato]
|
Kahrolsn Pkk
Yeni üye

Yer: BaşkenT
|
Taçsız Kral Metin Oktay (1936-1991)
Metin Oktay, 2 Şubat 1936'da İzmir'de (Karşıyaka-Çiftefırınlar) doğdu. Karşıyaka Soğukkuyu İlkokulu, Alsancak İlkokulu, İnönü Lisesi ve Mithatpaşa Erkek Sanat Enstitüsü'nde (Mobilya bölümü) okudu. 15 yaşında Damlacık Kulübü'nde 8 numaralı formayı -8 numaraları forma çok sevdiği Sait Altınordu'un forma numarasıydı- giyerek futbola başladı. Adnan Suvari'nin futbolcu-antrenör olarak görev yaptığı Yün Mensucat'a transfer oldu ve yeni forması altında 14 gol attı ve Genç Milli Takım aday kadrosuna çağrıldı.
11 Nisan 1954'te Belçika’ya karşı ilk kez milli oldu ve 4-0 kazanılan maçın 2 golünü attı. Aynı yıl İzmirspor'a transferi gerçekleşti ve bu forma altında 17 gol atarak gol kralı oldu. İzmirspor da Mahalli Lig'i şampiyon bitirdi.
1955 yılında Gündüz Kılıç, Metin Oktay'ı 5 yıllık sözleşme karşılığında Chevrolet marka bir otomobil vererek sarı kırmızılı renklere bağladı. Galatasaray formasıyla ilk kez (28 Ağustos 1955) Beyoğluspor'a karşı oynadı ve ilk golünü attı. 1956 yılının Şubat ayında A Milli Takım’ın, Macaristan’ı 3-1 yendiği maçta, 2 golü Lefter, bir golü Metin Oktay ağlara gönderiyordu.
29 Ocak 1959'da İzmir'de Oya Sarı ile evlendi. 10 Haziran 1959'da Fenerbahçe ile oynanan Türkiye Ligi Finali’nin ilk maçının 37. dakikasında rakip kaleye ünlü “ağları yırtan gol”ünü attı. Transfer döneminde İzmirspor'un o gün için büyük bir tutar olan 30 bin liralık transfer teklifini reddederek çok sevdiği kulübünde kaldı ve bu nedenle eşinden ayrıldı.
18 Aralık 1960'da İnönü Stadı'nda oynanan maçta Galatasaray-Fenerbahçe’yi 5-0 yenerken, 4 golün sahibi Metin Oktay oluyordu. Temmuz 1961'de İtalya’nın Palermo Kulübü'ne transfer oldu. İtalya’ya alışmakta zorluk çeken Metin Oktay, İtalya Ligi’nde çıktığı 12 maçta 3 gol attı. Haziran 1962'de yeniden Galatasaray'a döndü ve tekrar Galatasaray’ın 10 numralı formasını taşımaya başladı.12 Mayıs 1965'te İstanbul'da Servet Kardıçalı ile evlendi. Aynı yıl Gönül Yazar ile "Taçsız Kral" filminde başrol oynadı. 1969'da Galatasaray şampiyon, kendiside gol kralı olduktan sonra, İstanbul ve İzmir'de yapılan jübilelerle futbolu bıraktı.
Metin Oktay, Galatasaray’ın ve Türk futbolunun gelmiş geçmiş en büyük golcülerinden biridir. 1969 yılında takımı şampiyon ve kendisi de gol kralı olarak futbolu bırakan Metin Oktay'a başka hiçbir futbolcuya nasip olmayan jübile yapılmış, bu unutulmaz futbolcunun uğurlanması İstanbul ve İzmir'deki karşılaşmalarla, gerçekleşmiştir.
İstanbul'da yapılan jübile maçında Galatasaray - Fenerbahçe 1-1 berabere kalmış, İzmir'de ise Göztepe, Galatasaray'ı 1-0 yenmiştir. İstanbul'daki jübilenin en ilginç yanını ise Metin Oktay'ın kısa bir süre Fenerbahçe, Can Bartu'nun da Galatasaray formalarını giymesi oluşturmuştur.
Metin Oktay, 4’ü Genç Milli Takım olmak üzere 40 kez milli oldu. A Milli Takım’da 7 kez kaptanlık yaptı ve toplam 17 gol attı.
Metin Oktay, futbol hayatı boyunca 6 kez gol kralı oldu ve lig tarihinde 217 gollük bir rekora imza attı. Bu rekor 1988 yılında Tanju Çolak tarafından kırıldı. Ayrıca, 1962-63 sezonunda 26 maçta attığı 38 golle bir sezonda en fazla gol rekorunu kırdı. Bu rekor ise 1987-88 sezonunda 39 golle yine bir başka Galatasaraylı Tanju Çolak tarafından kırıldı. Metin Oktay, 26 maçta attığı 38 golle, maç başına 1.4 gol ortalaması yakalamış ve bu rekor günümüzde henüz kırılamamıştır. Metin Oktay derbi maçlarının da büyük golcüsüydü. Fenerbahçe'ye tam 18 gol atan Metin Oktay, Beşiktaş'a da 13 gol attı.
Futbolu bıraktıktan sonra yine futbolla ilgili çeşitli işler yaptı. 1974-1975 sezonunda kısa bir süre Doğan Koloğlu ile birlikte Galatasaray’da teknik direktörlük görevinde bulundu. Son olan Milliyet Gazetesi’nde spor yazarlığı yapan Metin Oktay, 1991 yılında elim trafik kazası sonucu aramızdan ayrıldı.
Galatasaraylılığını, “Sarı-kırmızılı renklere küçükten beri hayrandım. Galatasaray İzmir’e geldiğinde okuldan kaçar, maça giderdim. Bence Galatasaraylılık din gibi, mezhep gibi yerleşmiş, köklü bir inançtır. Galatasaray’ı işte bunun için tercih eder ve Galatasaraylılığımla her zaman gurur duyarım” sözleriyle ifade eden Metin Oktay, ayrıca 1957 yılında dönemin Fenerbahçe yöneticisi Müslüm Bağcılar’ın dönemin koşullarına göre astronomik olan transfer teklifini “Bizi sevenleri üzmeyelim baba...” cümlesi ile geri çevirmiştir.
|
|
|
|
|
|
#465905 - Sun Sep 13 2009 13:12 PM
[Re: GüLsah]
|
Yeni üye
Yer: Kayseri
|
Ruhun şad olsun Taçsız Kral, bu taraftar seni asla unutmayacak...
|
|
|
|
#465944 - Sun Sep 13 2009 21:12 PM
[Re: nemesis]
|
|
тα¢ѕιz кяαℓ мєтιη σктαу тєк αѕкιу∂ι gαℓαтαѕαяαу.......
|
|
|
|
|
|
#465954 - Sun Sep 13 2009 23:12 PM
[Re: özgeAslan]
|
Üye

|
izmirspor'da oynarken galatasaray'a transferine karşı çıkan nişanlısının "ya galatasaray, ya ben!" restine karşılık "galatasaray!... o daha vefalı" deyip nişan yüzüğünü avcuna vererek cevaplayacak kadar severdi galatasaray'ı
* sarı-kırmızılı renklere küçüktenberi hayrandım.galatasaray izmir'e geldiğinde okuldan kaçar, maça giderdim. bence galatasaraylılık din gibi, mezhep gibi yerleşmiş, köklü bir inançtır. galatasaray'ı işte bunun için tercih eder ve galatasaraylılığımla her zaman gurur duyarım.
**** fenerbahçe 20 bin, adalet bir yıl için 10 bin lira transfer ücreti teklif ederken, ben galatasaray ile yıllığına 8 bin liraya anlaşma yağptığım gün mutluluktan uçuyordum.
* galatasaray'ın alt yapısında 18 tane metin vardı... galatasaray'daki bu metin'lerin sayısı bana söylendiğinde önce inanmamıştım. futbol okulunun çeşitli kademelerinde bu metin ismi dikkat çekmiş ve onları biraraya getirmişler. sonra da bana haber verdiler, gittim hepsini kucakladım.
* sahaya çıkmadan önce allah'a dua eder, sahaya en son çıkmayı uğur sayardım. aut çizgisini geçerken daima sağ ayağımı atardım. maça başlamadan önce arkadaşlarım kaleye şut atarken, ben dolanıp durur, oyun başlayıncaya kadar topa vurmazdım... sakatlandığım zaman, secde ederek iki elim önde 'allah'ım sen bacaklarımı koru' diye dua ederdim.
|
|
|
|
|
|
|
|
0 kayıtlı (),
10
Guests and
24